Betaalbare duurzame energie

De laatste jaren lijkt het niet snel genoeg te kunnen gaan met de “groene golf”. Het is inmiddels een tsunami aan maatregelen waarbij de noodzaak om te vergroenen belangrijker is dan de haalbaarheid daarvan. Alles lijkt hierbij geoorloofd, ook als het betekent dat je een rekenfoutje maakt (Groen links).

Dure warmtepomp

We snappen de urgentie voor duurzaamheid maar we moeten ook niet doorslaan in maatregelen waarvan we de gevolgen niet kunnen voorzien. De meeste van de aangekondigde maatregelen door D66 en Groen Links zijn alleen betaalbaar voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Mensen die géén goed gevulde portemonnee hebben kunnen nooit een warmtepomp (aanschaf € 20.000,-) betalen. Het is ook vreemd dat de nadelen van een warmtepomp niet benoemd worden, we moeten ten koste van alles van het gas af. Mensen die de afgelopen jaren in zonnepanelen hebben geïnvesteerd moeten nu meer WOZ betalen en dat zal straks ook gaan gebeuren als er een dure warmtepomp geplaatst gaat worden. De warmtepomp als alternatief ís geen alternatief, voornamelijk omdat we nog maar aan het begin van de ontwikkelingsfase van de warmtepomp staan.

Waterstof


Is er dan een ander alternatief? Jazeker, waterstof. Waterstof zit in dezelfde ontwikkelfase als de warmtepomp maar heeft veel minder nadelen. Het grootste voordeel van waterstof is dat we met relatief eenvoudige aanpassingen de huidige cv-ketels kunnen hergebruiken, er op zouden kunnen koken en de bestaande infrastructuur kunnen gebruiken. Dit betekent dat de gasleidingen gebruikt kunnen worden voor het vervoer van waterstof naar de woningen. Waterstof is volledig duurzaam als het opgewekt wordt door wind, water of zon. De conversie ratio van waterstof is ongeveer 40%; je houdt 40% van de oorspronkelijke energiewaarde over. Waterstof zou ook voor auto’s (binnen 4 minute de tank vol) gebruikt kunnen worden en in fabrieken; de eerste experimenten zijn al gestart. Je vraagt je af waarom partijen die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan het woord waterstof niet gebruiken. Waarschijnlijk doen ze het niet omdat het voor iedereen dan betaalbaar gaat worden en dan is het bestaansrecht van de partij verloren.

Hengelo waterstofstad

Het zou toch mooi zijn als we in Hengelo in plaats van het volgen van de elitaire partijen en lobbyclubjes van Hengelo het volledig op waterstof draaiende stad zouden maken. We kunnen natuurlijk voorzichtig beginnen met experimenteren zodat we de voordelen van duurzaamheid gaan zien. Laten we de dialoog aangaan over waterstof: het heeft veel meer mogelijkheden dan een warmtepomp en is veel goedkoper.

 

Dit is een opiniestuk van een lid van LokaalHengelo