Gastlessen geven op het ROC Hengelo!

politiekAl jarenlang geef ik als raadslid met veel plezier gastlessen op scholen in Hengelo. Deze week was ik te gast bij het ROC Hengelo. Ik probeer altijd om deze gastlessen, die gaan over politiek in het algemeen, zo boeiend mogelijk te maken. Doe dit m.b.v. een PowerPointpresentatie zodat er ook beelden bij zijn. Een uur lang alleen maar iemand aanhoren is ook niet altijd even inspirerend.

Een van mijn standaard vragen, bij het begin van mijn gastles, is of de leerlingen geïnteresseerd zijn in politiek en of ze ook kranten lezen? Het valt mij steeds weer op dat er in het algemeen bij jongeren op scholen weinig belangstelling is voor politiek en kranten worden zowel fysiek als digitaal nauwelijks gelezen. Alleen al daarom is het al goed, dat er vanuit de scholen lokale raadsleden gevraagd worden om hier wat over te vertellen. Ik doe dat dan ook steeds met veel plezier.

Het onderwerp deze week was politiek & democratie. Zonder het al te ingewikkeld te maken heb ik wat verteld over het Huis van Thorbecke (de grondlegger van de parlementaire democratie) en de drie politieke lagen, Rijk, Provincie en Gemeente. Natuurlijk ook over de scheiding der machten (Trias Politica), die voor een democratie zo belangrijk zijn, gehad waarbij ook de rol van de media (vijfde macht) belicht is. Zeker in deze tijd van social media waar vluchtigheid en overdraagbaarheid zich steeds meer voordoen is het goed dat er een onafhankelijke beschouwing blijft komen vanuit de media.

Ik heb aan het les geven weer een goed gevoel overgehouden en gezien het enthousiaste applaus van de leerlingen aan het einde van de lessen, was dat wederzijds. Hopelijk hebben ze er voor de toekomst wat van opgestoken, in ieder geval wel voor de toets die ze over het onderwerp politiek nog moeten maken.

Leo Janssen, fractievoorzitter Lokaal-Hengelo