Gebrek aan lef of kiezersbedrog? Geen blauwe zones in Hengelo!

Afgelopen maand kwam het College met 3 voorstellen om het parkeerbeleid in de binnenstad van Hengelo aantrekkelijker te maken.

1) Parkeertijden aanpassen aan winkeltijden (vanaf 2020) – kosten €125.000 per jaar

2) Proef klantvriendelijk handhaven (proef van 2e helft 2019 t/m 2020) – kosten €75.000 per jaar

3) Proef Shop & Go (proef van 2e helft 2019 t/m 2020) – kosten €20.000

Volgens LokaalHengelo 3 voorstellen zonder ambitie! Weinig winkeliers hebben wat aan deze voorstellen. Al jaren roepen wij dat gratis parkeren echt meer bezoekers trekt en bewezen zorgt voor een omzetstijging bij binnenstadondernemers. Daarom hebben wij tijdens de raadsvergadering van 25 juni 2019 een voorstel ingediend om een pilot te starten voor gratis parkeren met blauwe zones aan het parkeerterrein van de Bataafse Kamp (€33.000 euro minder parkeerinkomsten) en bij de Drienerstraat ter hoogte van de school (€8300 minder parkeeropbrengsten). In vergelijking met de andere voorstellen relatief goedkoop en van meerwaarde voor horeca én winkeliers in de binnenstad.

Verkiezingsbeloftes

Tijdens verkiezingstijd hebben meerdere partijen zich uitgesproken over het huidig parkeerbeleid, waaronder de twee College partijen ProHengelo en VVD Hengelo. Beide partijen hebben aangegeven een voorstander te zijn voor gratis parkeren!

Uit het verkiezingsprogramma van ProHengelo
“Een reden voor de blauwe parkeerzones is het nieuwe verkeerscirculatieplan voor de binnenstad. Winkels worden beter bereikbaar gemaakt voor auto’s en daar waar mogelijk moet gewerkt worden met blauwe parkeerzones.”

Uit het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen
“Want: Om onze binnenstad aantrekkelijk te maken, willen wij het parkeerbeleid aanpassen. Parkeerbeleid moet namelijk slechts 1 doel dienen, namelijk de parkeerdruk reguleren en niet gebruikt worden als inkomstenbron. Immers onze binnenstad moet concurreren met “gratis”winkelcentra in onze wijken, Plein Westermaat en met Borne”

Facebookbericht en verkiezingsprogramma van VVD Hengelo
“De gemeente Steenwijk heeft enkele jaren geleden het betaald parkeren afgeschaft, dit heeft geleidt tot meer bezoekers aan het centrum van Steenwijk en een toename van omzet bij ondernemers. Ook als het aan ons en de VVD ligt gaan wij dit in Hengelo ook doen! Het is ook verkeerd dat de gemeente de auto eenzijdig als melkkoe gebruikt, zoals met de parkeertarieven. Ook wij zijn geen fan van betaald parkeren en vinden dat als er voor betaald parkeren gekozen wordt, dan moet daar een goede reden voor zijn.”

Kiezersbedrog?

Met deze steun zou je denken dat ons voorstel het zou halen? Maar een plek in het College doet blijkbaar gekke dingen met sommige partijen. Verkiezingsbeloftes worden de prullenbak ingegooid voor een plekje op het pluche! Kiezers die het vertrouwen hebben uitgesproken in de VVD Hengelo en ProHengelo komen nu bedrogen uit. Ons voorstel kon alleen op steun rekenen van BurgerBelangen en PVV Hengelo. ProHengelo en VVD Hengelo, die hun kiezers hebben beloofd zich in te zetten voor gratis parkeren, stemden tegen ons voorstel.

Voor LokaalHengelo is het verkiezingsprogramma altijd leidend. Dat is de reden waarom kiezers op ons hebben gestemd! Wij doen niet aan kiezersbedrog en proberen onze ambities uit het verkiezingsprogramma altijd na te streven.

Lees hier onze bijdrage en het amendement die wij hebben ingediend