Mag een wethouder zomaar vertrouwelijke informatie delen?

De afgelopen dagen stonden er in de media diverse artikelen over onze Hengelose/Almelose Wethouder Bruggink van  D66. Vandaag komt daar het artikel in Tubantia van de Raad van Toezicht bij. Gisteren hebben wij daar al een artikel over geschreven.

Stichting vrienden van de Schouwburg Hengelo

Daarmee is nog niet alle actualiteit en daarmee het zuur voor Wethouder Bruggink over. Hij heeft vertrouwelijke informatie van en over sponsoren , alsmede financiële en commerciële informatie over het Rabotheater gedeeld met het Enschedese Wilminktheater. Zelf zegt hij daarover dat het openbare informatie was , maar als we het antwoord op de vragen van de wethouder lezen dan heeft hij veel meer informatie aan het Wilminktheater  geleverd.

Mag je zomaar informatie delen?

Nee, is het juiste antwoord. Bedrijven en burgers zijn beschermd tegen het ongeoorloofd delen van vertrouwelijke informatie. Zo is de jaarrekening die men kan opvragen bij de KvK niet voorzien van concurrentiegevoelige informatie terwijl de officiële jaarrekening dat wel heeft. Verder is het natuurlijk niet goed dat je zonder medeweten van de personen die vermeld zijn in een jaarrekening het document deelt.

De sponsoren (Stichting vrienden van de Schouwburg Hengelo) zijn verbijsterd en hebben in een brief opheldering gevraagd aan de wethouder. Afhankelijk van zijn antwoord zullen zij verdere actie ondernemen. Brief St. Vrienden aan wethouder Bruggink dd. 14-7-2017

Geheimhoudingsverklaring

Zelf had de stichting wel wat duidelijker tegen  Wethouder Bruggink mogen zijn.

  1. Vragen als: Is er een geheimhoudingsverklaring ondertekend?
  2. Kan de informatie die verstrekt is terug komen?
  3. Met wie is die informatie precies gedeeld?
  4. Hoe voorkomt u dat de informatie niet publiek wordt of met anderen is/wordt gedeeld?
  5. Voldoet het delen van de informatie aan de wettelijke kaders die er gesteld zijn (WBP, etc.)

En zo kunnen we wel doorgaan met vragen. het is op z’n minst onhandig van deze wethouder dat ie de informatie met een concurrent heeft gedeeld en dat niet heeft mede gedeeld aan de instelling waarvan de informatie is. Daar doet ie ook nog arrogant over door te zeggen dat hij niet alles gaat overleggen.

Hoe staat het met de positie van de wethouder

Wat er precies met de wethouder gaat gebeuren weten we morgen. Er zijn partijen die garanties voor een zelfstandig Rabotheater willen hebben, daar zijn wij als Lokaal-Hengelo ook voor. Maar laten we eerlijk zijn, als de wethouder vertrouwelijke informatie deelt met een concurrent dan moet dat gevolgen hebben voor zijn positie. We kunnen ons geen fouten met de binnenstad veroorloven en daar hoort een zelfstandig Rabotheater gewoon bij. Geen uitverkoop van ons theater  aan Enschede of Almelo. We zijn benieuwd welke partijen de hand boven deze wethouder gaan houden.